Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy

torstai 7. elokuuta 2014

Venäläisten matkailusta

Kuva: Stockmann Group
Länsi-Uudellamaalla ulkomaisten matkailijoiden osuus kaikista rekisteröidyistä yöpymisistä on 9 % (2013). Näistä ulkomaisista yöpymisistä 28 % tulee Venäjältä. Näin ollen venäläisten osuus kaikista yöpymisistä on 2,5 % (8571 yöpymistä). Länsi-Uudellamaalla on paljon mökkejä jotka eivät ole mukana tilastoissa, mutta voidaan silti todeta, että venäläisten osuus kokonaismatkailusta ei ole kovin suuri.

Tästä huolimatta venäläiset ovat Länsi-Uudenmaan suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä. Ja näihin päiviin asti Venäjää on ajateltu tulevaisuuden matkailukasvun veturina. Kesäkuussa 2013 valmistunut Länsi-Uudenmaan matkailustrategia nosti Venäjän tärkeimmäksi ulkomaiseksi kohdealueeksi.

Nykytilanne huolestuttava

Uutiset Venäjältä ovat huolestuttavia – monellakin tapaa. Matkailun kannalta tilanne on todella hälyttävä. Lopulliset luvut nähdään vasta myöhemmin, mutta Länsi-Uudenmaan alueella tammi-toukokuu välillä venäläisten osuus laski 55 % vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna. Siis yli puolet!

Matkailun edistämiskeskus on ansiokkaasti tiedottanut Venäjän tilanteesta. Tässä muutama ote Arto Asikaisen tiedotteista elokuun alussa: 

Kuluva kesä on ollut suorastaan katastrofaalinen Venäjän matkatoimistokentässä ja konkurssien aallon ennakoidaan jopa jatkuvan.”

Konkurssit kertovat kuitenkin karua kieltään tämän hetkisestä tilanteesta Venäjällä: rupla on menettänyt arvoaan, talous sakkaa ja sitä myötä ihmisten mahdollisuus lähteä ulkomaille. Lisäksi matkustuskiellot useille valtion työntekijöille sekä poliittinen ilmapiiri ovat vieneet entisestään matkustushaluja ja -mahdollisuuksia.

Miten tähän pitää reagoida?

Venäjällä on kesän aikana mennyt konkurssiin ainakin 7 suurta matkanjärjestäjää. Onko tässä toisaalta myös jonkinlainen mahdollisuus? Venäläisistä joka tapauksessa suurin osa tulee rajan yli omalla autolla. Asikainen totesi myös, että epäluottamus matkanjärjestäjiin siirtää matkavaraukset yhä enemmän nettiportaaleihin. Jos Länsi-Uudellamaalla laitetaan sähköinen näkyvyys ja kaupankäynti kuntoon, on kasvulle ehkä mahdollisuuksia. Joka tapauksessa matkanjärjestäjien osuus Länsi-Uudenmaan venäläisten matkustuksesta on pieni (kirjoittajan oma mututuntuma). Tilanne saattaa myös tehdä sen, että Venäjän markkinointiin ei panosteta entiseen malliin. Voisiko se avata mahdollisuuksia rohkealle ja ketterälle toimijalle?

Kentältä on jo tullut ehdotuksia, että Länsi-Uudenmaan matkailustrategiaa pitäisi päivittää nykyisen tilanteen takia. Olen sitä mieltä, että tilannetta pitää vähintäänkin arvioida yhdessä alueen toimijoiden kanssa ja tarvittaessa muuttaa suunnitelmia. Tilanne on kieltämättä paha.

Miten sinä näet tilanteen? Mitä tarttis tehä?

Arto Asikaisen katsaus Venäjän markkinoihin kesäkuulta (siis ennen konkurssiaaltoa).
Maran katsaus matkailu- ja ravintola-alan tilanteeseen kesäkuulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti